'); fbq('track', "PageView"); &ev=PageView&noscript=1" />

Sylvac lanserar nya optiska mätmaskiner

För längre artiklar, noggrannare mätning och tilt-funktion för mätning av utvändiga gängor

Sylvac är ett familjeföretag som startade tillverkning av instrument redan 1969 och är idag ett imponerande företag inom mätteknikbranschen. Sylvac tillverkar allt i Malleray som ligger i hjärtat av den schweiziska klockindustrin. Idag är Sylvac ett högteknologiskt företag som sätter stor prägel på branschen med många innovativa och nischade produkter. Digitala skjutmått, mikrometrar, mätklockor, höjdmätare, displayer med trådlös Bluetooth teknik samt effektiva mjukvaror är exempel på många produktområden. Sedan 2015 har man utökat erbjudandet att även innefatta optiska mätmaskiner genom integreringen av Sylvac-SCAN och Sylvac-VISIO till Sylvacs sortiment.

 

KmK Instrument i Västerås arbetar med mätteknik sedan starten för snart 25 år sedan och har hög kunskap och lång erfarenhet av mekaniska och optiska mätmaskiner. Företaget är sedan 2009 exklusiv agent åt SYLVAC på den svenska marknaden och erbjuder hela produktsortimentet, inklusive service, support och kalibreringar.

 

Sylvac-SCAN-serien är utvecklad med syfte att genomföra snabba och beröringsfria mätningar av cylindriska detaljer. Den beröringsfria optiska mätmaskinen fungerar enligt skuggprincipen. Maskinen gör en optisk avsökning av detaljen och återger en mycket förstorad, högupplöst bild, som med hög noggrannhet mäter dimensioner såsom längder och diametrar. Under rotation kan rundhet, kast och formfel enkelt mätas. Som option mäts även gängor.

 

Denna process är mycket mer exakt än manuell mätning och har fördelen genom att vara automatisk, snabb och noggrann. Dessutom får man ut resultat på ett enda protokoll, vilket ibland kan vara svårt att förverkliga när man använder flera olika instrument eller utrustningar för att kontrollera alla parametrar.

 

Sylvac-SCAN mätmaskinerna är konstruerade för användning direkt i verkstaden eller mätrummet. Mätningen utförs snabbt och enkelt av operatören. Cylindriska detaljer, axlar och komponenter till fordonsindustrin, skruvar och implantat för den medicintekniska industrin och andra CNC bearbetade detaljer är några exempel på artiklar som kan bli uppmätta och analyserade på bara några få sekunder.

 

Alla Sylvac-SCAN mätmaskiner har en högupplöst skannande linjekamera, vilket motsvarar 200 megapixel. Genom att använda sig av den gröna LED-belysningen för att projicera en kollimerad ljusstråle över mätytan så kan detaljen skannas vid hastigheter upp till 100 mm/s, samtidigt som konturen detekteras genom ett bi-telecentrisk linssystem. Den projicerade bilden av detaljen bearbetas av programvaran och en stor variation av element kan mätas statiskt eller dynamiskt med den senaste tekniken.

 

Mätmaskinen lämpar sig väl för verkstadsgolvet. Med programvaran Sylvac Reflex SCAN är det exceptionellt enkel för operatören att hantera mätningen. Processen är enkel. Operatören placerar artikeln i maskinen och klickar på Reflex knappen på framsidan av instrumentet. Artikeln skannas automatiskt och värdena presenteras mot den genererade ritningen. Operatören kan läsa av värdena, redigera programmet för en serie av mätningar och klassificeringar, samt lägga till information avseende nominella mått och toleranser. En flexibel rapportgenerator möjliggör personligt anpassade rapporter efter behov. Generella statistikberäkningar ingår som standard i programvarupaketet. För Sylvac-SCAN F60 serien finns en utökad statistikgenerator inklusive snabbanalys och trender. Export av data till exempelvis externa SPC program som CSV och QDAS format stödjs av programmet.

 

SCAN 52 serien finns i utförande med eller utan rotation och mätdetaljen placeras horisontalt. SCAN F60, F60L, F60T och F60LT är de senaste lanserade serien och är utvecklad att klara mer komplexa krav och geometrier, där detaljen placeras vertikalt. Den omfattar även det utökade programmet Reflex SCAN Plus med möjlighet att programmera offline, statistisk vy, CAD import och fler mätresultat. Med T-versionen kan utvändiga gängor skannas och mätas via helix tiltningssystem upp till 30°.

 

Mätområdet för båda serierna går från diametrar 0,2 mm upp till 64 mm och längder upp till 500 mm. Vid behov kan en robotarm kopplas till mätmaskinen för att skapa en automatiserad mätprocess.

 

Läs mer om produkterna här.